Roti Asas mudahh dan InshaAllah menjadi punya
بِسْمِ
اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيمِ
Assalamualaikum dan selamat sejahtera kepada semua pembaca! 😘
Pada hari ini, saya akan berkongsi sebuah resepi roti yang agak mudah, lembut dan InshaAllah menjadi! yang penting, roti ini perlu dibuat dengan penuh kasih sayang dan roti ini akan menjadi lebih sedap. sudah tentu ramai yang nak buat roti kn? tapi selalu tak jadi? jangan risau, dengan resepi yang bakal saya kongsikan, inshaAllah akan menjadi dan akan selamat masuk ke dalam perut dan mengenyangkan anda semua heheee..
Semoga resepi yang bakal saya kongsikan ini akan memberikan manfaat kepada para pembaca yang disayangi sekalian!
Roti
Oleh: R D Nee
Bahan-bahan
Bahan A
1 paket yis (11g)
1 cawan air suam
4 sudu besar gula
2 sudu besar susu pekat manis
Sebiji telur
Bahan B
3 ½ cawan tepung gandum / high protein
2 sudu planta
Tepung High Protein |
Cara-cara
Masukkan semua bahan A kecuali telur ke dalam sebuah
bekas yang besar (yis akan berbuih serta mengembang.bekas yang lebih besar akan
mengelakkan daripada bahan melimpah keluar) dan tunggu sehingga 10 minit
*nota penting – jika yis berbuih dan mengembang, itu
tandanya yis tersebut boleh digunakan dan dalam keadaan baik. Jika yis tidak
berbuih , jangan gunakan kerana yis tersebut telah rosak
Setelah 10 minit masukkan sebiji telur dan kacau sehingga
sebati
Bancuhan yis |
Dalam bekas lain, gaulkan tepung dan planta sehingga sebati
Kemudian, masukkan yis yang telah dibancuh sedikit demi
sedikit ke dalam tepung dan gaul. Bancuhan yis perlu dimasukkan dalam kadar
sedikit demi sedikit untuk mengelakkan doh menjadi cair dan melekat-lekat.
Gaul dan uli doh sehingga tidak melekat pada tangan, lembut
dan licin (kira-kira 20-30 minit dengan menggunakan tangan. Mungkin agak
memenatkan tetapi usaha itu pasti berbaloi kerana roti akan menjadi lembut)
Rehatkan doh dalam jangka masa satu jam (tutup bekas dengan
menggunakan plastic wrap) dan doh akan mengembang sehingga 2 kali ganda.
doh yang mengembang 2x ganda |
Tumbuk doh untuk mengeluarkan angin dan rehatkan kembali doh
(pastikan bekas ditutup denga plastic wrap) selama 20 minit
Uli doh untuk menjadi bun dan roti idaman anda!
Selepas dibentuk, rehatkan doh untuk mengembang dan lembut.
Sapukan mentega cair atau bancuhan kuning telur untuk
dapatkan warna permukaan roti yang cantik
Bakar 150 darjah celcius selama 20-30 minit (mengikut
kesesuaian oven masing-masing)
Setelah siap dibakar, sapukan dengan susu cair atau marjerin
cair supaya roti lembut dan kekal gebu
doh yang telah dibentuk, direhatkan dan dimasukkan ke dalam oven |
bun kosong (boleh dicicah dengan kuah kari daging atau air kopi o pun sodapp hehehe) |
roti sosej |
Ulasan
Catat Ulasan