Cream Puff Mudah je
بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيمِ
Assalamualaikum dan selamat sejahtera diucapkan kepada semua pembaca!😘
Pada hari ini, saya akan kongsikan resepi untuk membuat cream puff 😍 InshaAllah menjadi dan enak dimakan sehingga menjilat jari.
hmm.. sebut sahaja cream puff saya rasa lapar pulak walaupun baru je lepas makan nasi lemak tadi sedappp 🤣 saya sebenarnya hantu cream puff .. saya amat menggemari cream puff.. haa sebab nilah saya cuba untuk membuat sendiri cream puff di rumah saya..
laaa rupa-rupanya mudah jee nak buat cream puff ni 😅
tak percaya? jom! baca resepi saya dan cuba buat sendiri dirumah anda
CREAM PUFF
oleh : R D NEE
Bahan-bahan Puff
125g tepung naik sendiri (tepung gandum pun boleh je) + 2 sudu kecil baking powder
100g butter
250ml air
1 sudu kecil esen vanilla
3 biji telur ( kalau guna telur gred C boleh guna 4 biji yee)
Cara-cara
Panaskan air, gula dan butter sehingga mendidih
Setelah bahan-bahan tersebut larut, kecilkan api dan masukkan tepung, kacau secara terus sehingga terdapat kepingan nipis terbentuk pada dasar periuk.
Tutupkan api dapur dan masukkan sebiji telur dan kacau sehingga doh terbentuk dan sebati, masukkan sebiji telur dan kacau sehingga doh terbentuk. ulangi langkah tersebut sehingga kesemua telur dimasukkan dan masukkan esen vanilla
Setelah adunan sebati, masukkan ke dalam piping bag
Pipekan adunan ke atas dulang yang telah disapu dengan mentega dan spraykan air ke permukaan puff supaya doh tersebut naik ketika dibakar (panaskan oven sebelum bakar puff yee)
Bakar puff pada suhu 200 darjah selama 25-30 minit (sehingga bahagian bawah tidak melekat dan permukaannya berwarna kecoklatan)
Angkat puff dari dulang pembakar dan sejukkan sebelum dimasukkan filling kastard
Bahan-bahan Filling Kastard
2 sudu besar tepung gandum
2 sudu besar tepung jagung
8 sudu besar gula
2 cawan susu segar
2 biji telur gred A
1 sudu teh esen vanilla
2 sudu besar mentega
secubit pewarna kuning
Cara-caranya
Masukkan tepung gandum, tepung jagung dan gula ke dalam periuk dan kacau
Masukkan telur sebiji demi sebiji dan kacau sehingga sebati dan masukkan esen vanilla,susu segar dan pewarna kuning
Setelah bahan-bahan tersebut dikacau sehingga sebati (pastikan tidak berketul yee) masakkan bahan-bahan tersebut dengan menggunakan api sederhana dan kacau supaya tidak berkerak atau hangus
Kacau sehingga bahan tersebut pekat dan padamkan api dan masukkan mentega dan kacau
Sejukkan filling dan masukkan ke dalam piping bag
Paipkan filling ke dalam puff
Sebagai hiasan,
saya hanya cairkan coklat masakan dengan menggunakan kaedah double boiling dan letakkan di atas puff setelah itu, saya ayakkan gula aising ke atas puff dan siapp!
Ulasan
Catat Ulasan